Απάντηση στην επιστολή που μας κοινοποιήσατε σχετικά με την ένταξη μας στο ΤΣΠΕΑΘ


Logo Eter Megalo (Olenis)

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2006

Από:   Διοικητικό Συμβούλιο

Προς: Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κο Σάββα Τσιτουρίδη

Θέμα: Απάντηση στην επιστολή που μας κοινοποιήσατε σχετικά με την ένταξη μας στο ΤΣΠΕΑΘ

Κύριε υπουργέ,

ομολογούμε ότι η κοινοποιούμενη σε μας (Αριθ.Πρ.Φ.10053/26717/1896 της 10ης 11ου 2006) απάντησή σας  που παραλάβαμε μόλις χθες, ταχυδρομικά, μας δημιούργησε περισσότερες απορίες από αυτές που προσπάθησε να λύσει. Με διάθεση καλής πίστης, το σωματείο μας επανέρχεται στο θέμα, ζητώντας συγκεκριμένες διευκρινίσεις, προτού κηρύξει ομόφωνα αποφασισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να στηρίξει  ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα στην ιστορία του κλάδου μας.

 

Συγκεκριμένα ρωτάμε:

 

Αφού ο σκοπός ίδρυσης του ΤΣΠΕΑΘ, κύριε υπουργέ, όπως στο έγγραφο σας μας λέτε, είναι «η ασφαλιστική κάλυψη όλων των απασχολούμενων στις ημερήσιες εφημερίδες που εκδίδονται στην περιοχή των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης  δηλαδή των συντακτών και των υπαλλήλων διοίκησης και διαχείρισης… με την πάροδο όμως του χρόνου και μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που επήλθαν ειδικά τα τελευταία χρόνια στο χώρο των ΜΜΕ, ο κύκλος των ασφαλιστέων προσώπων του εν λόγω Ταμείου διευρύνθηκε, με την εισδοχή κυρίως των συντακτών των λοιπών ημερήσιων εφημερίδων της χώρας, των κρατικών και υπό προϋποθέσεις των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών» δεν διαγιγνώσκετε κάποια ανεξήγητη επιλεκτικότητα ως προς την εξόφθαλμη ελαστικότητα που επιτρέπει στην Πολιτεία να διευρύνει διαρκώς τη βάση των ασφαλισμένων στο ΤΣΠΕΑΘ με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σπουδή με την οποία στο υπό κατάθεση Νομοσχέδιο λαμβάνεται μέριμνα για την ένταξη στο ΤΣΠΕΑΘ εργαζομένων στο Ίδρυμα Μπότση; Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αναφέρεστε ρητά στον αρχικό σκοπό ίδρυσης του ΤΣΠΕΑΘ όταν γίνεται λόγος για το ασφαλιστικό πρόβλημα των τεχνικών της ραδιοφωνίας, ενώ είναι παγκοίνως γνωστό ότι στο εν λόγω Ταμείο έχουν ήδη υπαχθεί οι δημοσιογράφοι, οι οικονομικοί ή εμπορικοί διευθυντές, οι αναπληρωτές αυτών, οι προσωπάρχες, οι ταμίες, οι λογιστές, οι βοηθοί λογιστές, οι αναλυτές ή προγραμματιστές Η/Υ, οι παραγωγοί διαφημίσεων, οι εισπράκτορες, διεκπεραιωτές, αποθηκάριοι, δακτυλογράφοι, αρχειοθέτες, οι υπάλληλοι: marketing, διαφημίσεων και δημοσίων σχέσεων, αγγελιών, οικονομικών υπηρεσιών, προμηθειών, πιστώσεων και πωλήσεων, συνδρομών, προσφορών μηχανογράφησης, στατιστικής υπηρεσίας, κυκλοφορίας, γραμματείας, τηλετύπων και όχι μόνο οι συντάκτες όπως στο έγγραφό σας μας λέτε. Με λίγα λόγια οι μόνοι από τους εργαζόμενους στο χώρο της ραδιοφωνίας που δεν έχουν υπαχθεί στο ΤΣΠΕΑΘ είναι οι τεχνικοί.

 

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι μόνο για την περίπτωση ένταξης των τεχνικών στο ΤΣΠΕΑΘ αφυπνίζεται η ανησυχία της Πολιτείας για μια ενδεχόμενη αποδυνάμωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η μέριμνά της για την εξασφάλιση «υγιών αναλογιστικών βάσεων». Άλλωστε, με το δεδομένο ότι οι τεχνικοί στα ιδιωτικά και δημοτικά ραδιόφωνα είναι ένας κλάδος με μικρό ηλικιακό μέσο όρο η εισδοχή τους σε έναν ασφαλιστικό φορέα δεν διαταράσσει τόσο το υπάρχον καθεστώς αφού δεν τίθεται άμεσα θέμα συνταξιοδότησής τους.  Συνεπώς και η απασφάλιση από τον υφιστάμενο ασφαλιστικό φορέα δεν θα προκαλέσει αναταράξεις αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για μικρό αριθμό εργαζομένων. Δεν μπαίνουμε επομένως στον πειρασμό να χαρακτηρίσουμε το επιχείρημα ότι …κινδυνεύει να καταρρεύσει το ΙΚΑ με την ασφαλιστική ένταξη των συνολικά 200 (άμεσα και έμμεσα) ασφαλισμένων τεχνικών στο ΤΣΠΕΑΘ, όταν επιπλέον στην παρακάτω παράγραφο σας δίνεται μια μικρή εικόνα του ασφαλιστικού για τα ΜΜΕ …τοπίου.

 

Αναφέρετε στο έγγραφό σας ότι οι τεχνικοί όλων των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ασφαλίζονται αποκλειστικά και μόνο στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι εικονολήπτες για παράδειγμα μπορούν να ασφαλιστούν στο ΤΑΙΣΥΤ, οι τεχνικοί Τύπου ασφαλίζονται στο ΤΑΤΤΑ, υπάρχουν περιπτώσεις που Ιδρύματα ασφαλίζουν το προσωπικό τους στο ΤΣΠΕΑΘ, ενώ επαναλαμβάνουμε ότι οι συντάκτες και υπάλληλοι των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που μέχρι το 1999 ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ σε μια βραδιά και χωρίς καμιά αναλογιστική μελέτη μετατάχθηκαν στο ΤΣΠΕΑΘ και βέβαια μην παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν τεχνικοί με ίδιες ειδικότητες των δικών μας, στην κρατική ραδιοτηλεόραση που ασφαλίζονται στο Δημόσιο. Σε αυτό το τοπίο το ερώτημα είναι γιατί παραμένουν αποκλεισμένοι ακόμα από το ΤΣΠΕΑΘ και κατ’ επέκταση αποκλεισμένοι από τις ρυθμίσεις που σκοπεύετε να κάνετε για τα ταμεία Τύπου οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας.

 

Είναι απόλυτα ακριβής η πληροφορία που μας δίνετε στην επιστολή σας ότι  το αγγελιόσημο εισπράττεται από το ΤΣΠΕΑΘ και τον ΕΔΟΕΑΠ και ότι στη συνέχεια κατανέμεται σε δέκα Ταμεία, αλλά το ερώτημά μας ήταν ακριβώς αυτό: γιατί οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας αποκλείστηκαν και αποκλείονται ακόμα από αυτή την κατανομή, όπως αποκλείστηκαν και αποκλείονται ακόμα από το ΤΣΠΕΑΘ; Και σε αυτό το ερώτημα απάντηση δυστυχώς δεν δόθηκε.

Ακόμα όμως κι αν επικεντρωθούμε αποκλειστικά και μόνο στις απόψεις που κατατίθενται με την επιστολή σας, οι οποίες οδηγούν στην κατηγορηματική απόρριψη του αιτήματός μας, διαπιστώνουμε ότι οι απόψεις αυτοαναιρούνται από το συμπέρασμά τους «ότι το αίτημα πρέπει να εξεταστεί όχι αποσπασματικά» και «ύστερα από τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης του ΤΣΠΕΑΘ», χωρίς όμως να διευκρινίζετε αν στην εντολή που δώσατε στο ΤΣΠΕΑΘ για σύνταξη αναλογιστικής μελέτης περιλαμβάνεται να εξετασθεί και η ένταξη των τεχνικών με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

 

Και μια αναγκαία διευκρίνηση:

 

Εμείς, κύριε Υπουργέ, ζητήσαμε την υπαγωγή των «τεχνικών ραδιοφωνίας» στο ΤΣΠΕΑΘ γιατί αυτούς και μόνο εκπροσωπούμε. Δεν δικαιούμαστε να μιλάμε ως εκπρόσωποι άλλων τεχνικών οι οποίοι έχουν  τα δικά τους όργανα εκπροσώπησης. Εικάζουμε όμως ότι ένα παρόμοιο σκεπτικό με αυτό που ώθησε την Πολιτεία να εντάξει το 1999 και τους δημοσιογράφους και τους διοικητικούς υπαλλήλους των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στο ΤΣΠΕΑΘ όπου μέχρι τότε υπάγονταν μόνο οι δημοσιογράφοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ημερήσιων εφημερίδων Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι εύλογο να ισχύσει και στην περίπτωση των τεχνικών. Ή μήπως όχι;

 

Κύριε υπουργέ,

Το ερώτημα είναι απλό και συγκεκριμένο. Το ασφαλιστικό μας για να λυθεί απαιτεί πνεύμα ισονομίας και δικαιοσύνης. Η Ένωσή μας είναι αποφασισμένη να συνταχθεί με τις δυνάμεις που θεωρούν ότι η ασφάλιση – πρόνοια – περίθαλψη  δεν είναι παροχές αλλά δικαιώματα στην ζωή. Και θα στηρίξει όσους έχουν σκοπό να περιθωριοποιήσουν τις όποιες μικροσκοπιμότητες δημιούργησαν τις στρεβλώσεις, ανισότητες και κατηγοριοποιήσεις του παρελθόντος που περιέργως διατηρούνται και σήμερα. Θεωρεί δικαίωμα την ίση ασφαλιστική μεταχείριση με τους άλλους συναδέλφους μας – ειδικότητες που εργαζόμαστε στον χώρο της δημοτικής και ιδιωτικής ραδιοφωνίας και δηλώνει ότι με κάθε τρόπο συμμετέχει, στηρίζει και διεκδικεί λύσεις σε αυτή την κατεύθυνση, που επειδή είναι δίκαιες έχουν μαζί τους την απόλυτη κοινωνική συναίνεση.

Σας καλούμε να δώσετε λύση στο θέμα σήμερα.

Eter-Ypografes-Kamarinopoulos-Karapanagos