Κινδυνεύει το ΤΣΠΕΑΘ από τους τεχνικούς των ραδιοφώνων; ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ


ΧΡΗΣΙΜΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ

ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Κινδυνεύει

το ΤΣΠΕΑΘ

από τους τεχνικούς

των ραδιοφώνων;

  

ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ

   

Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Αθήνα Δεκέμβρης 2006


Ενημερωθείτε σωστά για το θέμα μας

  

Συνάδελφοι,

όπως γνωρίζετε, εμείς οι τεχνικοί του ραδιοφώνου, πριν λίγες ημέρες απεργήσαμε. Η απεργία μας είχε σκοπό να διακηρύξει σε κάθε κατεύθυνση ότι και οι τεχνικοί του ραδιοφώνου έχουν στην ασφάλιση, στην υγεία, στην σύνταξη, στην περίθαλψη τα ίδια δικαιώματα με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

 

  • Αντιστεκόμαστε στις όποιες πρακτικές θεωρούν ότι η εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων προστασίας των εργαζομένων δίνεται ως …ρουσφέτι. Σε αυτούς που θελημένα κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο και δεν μιλούν για την ασφαλιστική καταιγίδα που έρχεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Αντιστεκόμαστε σε όσους σκόπιμα αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, βάζοντάς τους να κυνηγούν ..μάγισσες, για να περνούν στο μεταξύ απαρατήρητες η εισφοροδιαφυγή και η κακή διαχείριση, το βόλεμα και η συστηματική κατάργηση των ασφαλιστικών και εργατικών κατακτήσεων. Και για να μπορούν δεκαετίες τώρα να υπάρχουν μαύρες τρύπες στην είσπραξη του αγγελιόσημου.
  • Αντιστεκόμαστε στους παράγοντες, και στους αυτόκλητους προστάτες των ταμείων, στα συμφεροντολογικά μορφώματα που με την τακτική τους τόσα χρόνια κατάντησαν το συνδικαλισμό αναξιόπιστο και τα Ταμεία του Τύπου …σουρωτήρι.

Τα ταμεία και οι εργαζόμενοι από αυτούς μόνο κινδυνεύουν

Σας ευχαριστούμε όλους που βρίσκεστε  δίπλα μας.

Δημοσιογράφοι, υπάλληλοι και άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συνεχώς εκδηλώνουν με κάθε τρόπο την συμπαράστασή τους στην διεκδίκησή μας. Διαπιστώσαμε, ότι με την σωστή ενημέ­ρωσή τους, ο κύκλος των συμμαχητών μας διευρύνεται και ενι­σχύεται καθημερινά. Ταυτόχρονα, με την σωστή ενημέρωση απομονώνονται, ολοένα περισσότερο, εκείνοι που συκοφαντούν τις προθέσεις, διαστρέφουν τον σκοπό, το νόημα και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Οι ερωτήσεις/απαντήσεις που κρατάτε στα χέρια σας τους πα­ραπάνω σκοπούς επιδιώκουν.

Τις καταθέτουμε γραπτά με κάθε ειλικρίνεια, ώστε οι όποιες απόψεις για το θέμα να μην σέρνονται σε…διαδρόμους, αλλά να υπάρχουν απόλυτα συγκεκριμένες και ξεκάθαρες.

Επειδή, αν είμαστε σωστά ενημερωμένοι, δεν θα περάσει ούτε σε αυτή την περίπτωση η στρεψοδικία και εσωστρέφεια, όπως χρόνια τώρα επιχειρούν -χτες με κάτι άλλο, σήμερα με πρό­σχημα το αίτημά μας- τα παπα­γαλάκια της εξουσίας και των όποιων παράκεντρων.

Παραμένουμε ενωμένοι, αγωνιζόμαστε απέναντι σε συγκεκρι­μένα μέτωπα.

Είναι πολύ χρήσιμο να ξέρουμε όλοι καλά για ποιο θέμα μιλάμε. Έτσι, αποδεικνύεται ποιοι χρησιμοποιούν ψεύτικη γλώσσα, από ποιες νοοτροπίες και ποια πρόσωπα, πραγματικά, κινδυνεύουμε.

Συνάδελφοι,

Σας ευχαριστούμε και πάλι για την συμπαράστασή σας στις προσπάθειές μας. Η αδικία αυτή την φορά μαζί σας δεν θα πε­ράσει.

 

Το ΔΣ της ΕΤΕΡ

Δεκέμβριος 2006

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι συμβαίνει σήμερα με το ασφαλιστικό; Γιατί όλοι συζητάνε για ένα Ταμείο Τύπου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ενοποίηση των Ταμείων καθίσταται αναγκαία  από τις εξελίξεις. Μελέτες που έχουν γίνει σχετικές με το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα επισημαίνουν ότι αυτό σύντομα (μέχρι το 2015) θα καταρρεύσει, αν δεν παρθούν αμέσως μέτρα.

Όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί σχηματισμοί συμφωνούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως η εισφοροδιαφυγή, η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, να υπάρξει σωστή διαχείριση των πόρων με ενιαίο σύστημα ελέγχου, με  συγχωνεύσεις Ταμείων και να κρατηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Μάλιστα, τουλάχιστον στις διακηρύξεις τους, όλοι λίγο –πολύ προβάλλουν τις ίδιες βασικές απόψεις. Μιλάνε σε αυτή την φάση να δημιουργηθούν  μόνο τρία ασφαλιστικά ταμεία (εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων – επιχειρηματιών) με κάποιες διαφοροποιήσεις για ενοποίηση κατά περίπτωση και αυτό σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις.

 

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα ταμεία Τύπου θα αποφύγουν τις αλλαγές; Υπάρχει χρόνος; Μήπως βιάζεται η ΕΤΕΡ;  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Όσοι ισχυρίζονται ότι τα Ταμεία του Τύπου θα αποφύγουν τις αλλαγές και ότι έχουμε χρόνο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ή λένε ψέματα ή δεν ξέρουν να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση.

Εκτός από τα «ελληνικά προβλήματα» που αναφέραμε στην προηγούμενη απάντηση υπάρχει σαφής κοινοτική οδηγία για ενοποίηση όλων των επι­κουρικών ταμείων μέσα στο 2007. Άλλη κοινοτική οδηγία ζητά μέσα στο 2008 να εξισωθούν τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και να ενισχυθεί η εθελουσία έξοδος εργαζομένων σε βάρος των κρατικών δαπανών. Ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης σε πρόσφατη συνάντηση με τους Προέδρους των τριών ταμείων Τύπου (ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΙΣΥΤ, ΤΑΤΤΑ) αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων γρήγορα, ακόμα και «πριν τις εκλογές» ενώ σε συνάντηση με το Διασωματειακό ζήτησε από τα σωματεία να ετοιμάζουν από τώρα προτάσεις για να μην βρεθούν μπροστά σε μονόδρομες εξελίξεις.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτά είναι γνωστά σε όλους ή όχι; Τι κινήσεις γίνονται από τα συνδικαλιστικά σωματεία για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλοι τα ξέρουν. Δεν είναι τυχαία για παρά­δειγμα η απόφαση των δημοσιογράφων στο τε­λευταίο συνέδριο (2004) της Ομοσπονδίας τους.

Εκεί οι δημοσιογράφοι ομόφωνα ψήφισαν και έδωσαν εντολή στο νεοκλεγμένο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και τον πρόεδρό του Δημήτρη Τσαλαπάτη να συντονίσει αμέσως τον χώρο για να γίνουν ανα­λογιστικές μελέτες και να ετοιμαστούν  τεκμηριωμένες ασφαλι­στικές προτάσεις, που θα προφυλάξουν όλους τους εργαζόμε­νους. Δεν ξέρουμε τι έκανε από τότε η διοίκηση της ΠΟΕΣΥ στο σημείο αυτό και δεν μας αφορά. Το αναφέρουμε για να αποδειχθεί ότι την κρισιμότητα των ασφαλιστικών εξελίξεων την έχουν αντι­ληφθεί έγκαιρα και άλλοι συνάδελφοι, άσχετα αν λίγοι από αυτούς για άγνωστους σε μας λόγους αδιαφο­ρούν και να αποδείξουμε ότι η ΕΤΕΡ δεν κυνηγά μάγισσες, όπως κάποιοι σκό­πιμα διαδίδουν.

 

ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί να ασφαλίζονται οι τεχνικοί των ΜΜΕ στα Ταμεία του Τύπου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ¨Όσο και το ερώτημα σε ορισμένους πιθανόν φαίνεται αστείο χρειάζεται απάντηση για να αντιληφθείτε σωστά τι και γιατί το ζητάμε.

Το 1999, οι συνάδερφοί μας δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλλη­λοι, που εργάζονται στους ραδιοσταθμούς καλύφθηκαν ασφαλιστικά από το ΤΣΠΕΑΘ (σε μια βραδιά και χωρίς να γίνει αναλογιστική μελέτη). Από εκείνη την νομοθετική ρύθμιση εξαιρέθηκαν αδικαιολόγητα οι τεχνικοί. Τότε δεν αντιδράσαμε για λόγους αλληλεγγύης στους συναδέρφους μας, επειδή επιτέλους λυνόταν μια χρόνια αδικία σε βάρος. Δεν αντιδράσαμε, παρ΄ ότι εξαιρούμαστε από την ρύθμιση, για να μην δώσουμε σε κανένα το παραμικρό πρόσχημα να υποχωρήσει. Πιστεύαμε, ακόμα, ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δρομολογούνταν διαδικασίες (αναλογιστική μελέτη, κτλ) για να λυθεί το θέμα και για μας. Είχαμε μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια σχετικές συνδικαλιστικές διαβεβαιώσεις. Ας είναι. Συνέβησαν στο παρελθόν, δεν γυρίζουμε πίσω. Σήμερα οι διοικήσεις όλων ανεξαιρέτως των σωματείων παραδέχονται την αδικία σε βάρος μας. αναγνωρίζουν και συμφωνούν ότι οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας έχουν τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα με τους συναδέρφους τους. Εμείς απλώς ζητάμε οι υποσχέσεις και τα λόγια να γίνουν πράξη. Τα περιθώρια αναμονής, για τους λόγους που περιγράψαμε (επίκεινται εξελίξεις), εξαντλήθηκαν.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντάξει με την ένταξη στα ταμεία Τύπου, αλλά γιατί ζητάτε στο ΤΣΠΕΑΘ και όχι αλλού; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θέλουμε την ένταξη στο ΤΣΠΕΑΘ για λόγους ουσιαστικούς και τυπικούς. Πρώτα οι τυπικοί λόγοι..

Όπως γνωρίζετε τα Ταμεία Τύπου εισπράττουν αγγελιόσημο και γιαυτό οι εργοδότες καταβάλλουν μειωμένες  ασφαλιστικές εισφορές. Το αγγελιόσημο της ραδιοφωνίας το εισπράττει το ΤΤΣΠΑΕΑΘ.  Οι τεχνικοί συμβάλλουν στην παραγωγή του αγγελιοσήμου (όπως οι δημοσιογράφοι και υπάλληλοι). Τότε γιατί να βρίσκονται εκτός του ταμείου που εισπράττει ήδη το μερίδιό τους; Η λογική της αρπαχτής απέναντι σ΄ ένα κλάδο και μια κατηγορία εργαζομένων δεν είναι τόσο αθώα ή επιπόλαιη όσο φαίνεται:

  • Πρώτον καλλιεργεί τον διχασμό του συνδικαλιστικού κινήματος (γιατί δημιουργεί εργαζόμενους εδώ κι εργαζόμενους απέναντί τους).
  • Δεύτερον αποπροσανατολίζει τον συνδικαλισμό από τον στόχο του (όταν ψάχνεται για τα αυτονόητα, ξεχνά ή κλωθογυρίζει τα σημαντικά).
  • Τρίτον δίνει άλλοθι σε κέντρα εξουσίας να επιβάλλουν τις έτοιμες συνταγές που έχουν χωρίς αντιδράσεις.

Ακόμα ένταξη σε άλλο ταμείο σημαίνει αναδιανομή, νέες ρυθμίσεις, χρονοβόρες διαδικασίες χωρίς νόημα, αφού προσπάθεια είναι να υπαχθούν όλα τα Ταμεία Τύπου στο ΤΣΠΕΑΘ για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο (πόροι, ασφαλιστικό δυναμικό κτλ) και να βελτιωθούν οι  υπηρεσίες τους. Επίσης αυτή η θέση (ενοποίηση προς τα πάνω, σ΄ ένα ταμείο Τύπου) ενώνει τον χώρο των ΜΜΕ στην προσπάθειά του να κρατήσει αυτόνομο ασφαλιστικό ταμείο, γεγονός που θα ευνοήσει σημαντικά και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την επιτέλους δημιουργία του Συνδικάτου Τύπου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί επιμένετε ΤΣΠΕΑΘ και όχι ΤΑΤΤΑ αφού είσα­στε τεχνικοί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:. Οι άνθρωποι που καθημερινά συναντάμε, γνωρί­ζουμε και με τους οποίους αν χρειαστεί μπορούμε να πάμε σε κινητοποιήσεις για  καλύτερο ασφαλιστικό, είναι οι δημοσιογράφοι και οι διοικητικοί των ρα­διο­φώνων.

Πουθενά δεν συναντιόμαστε με τους τεχνικούς του τύπου. Δεν έχουμε κοινούς εργασιακούς χώρους ώστε να μπο­ρούμε να σφυρηλατήσουμε ενότητα και σχέση γνώσης  μεταξύ μας ώστε να μιλήσουμε για κοινό διεκδικητικό πεδίο στο μέλ­λον. Με τους δημοσιογράφους όμως και τους διοικητικούς στα ραδιόφωνα καθημερινά δουλεύουμε δίπλα –δίπλα δεν χρειάζεται να ψάξουμε για στήσιμο ή δημιουργία σχέσεων για κοινό διεκδι­κητικό πεδίο στο μέλλον για το ασφαλιστικό. Αυτή η ατμόσφαιρα σήμερα υπάρχει.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάτε για ΤΣΠΕΑΘ ή και για ΕΔΟΕΑΠ και ευρύτερα για να βάλετε χέρι και στο αγγελιόσημο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το αγγελιόσημό μας ήδη εισπράττεται. Ζητάμε όταν ξεκινήσει η συζήτηση για το ασφαλιστικό να είμαστε ασφαλισμένοι στο ΤΣΠΕΑΘ.

Όταν ξεκινήσει η διαδικασία ενοποίησης θέλουμε να είμαστε ασφαλιστικά καλυμμένοι, διαφορετικά η περίπτωσή μας, όπως άλλες περιπτώσεις μπορεί να δώσει αφορμή σε διάφορες  εξελίξεις (όπως να εφαρμοστεί το χρόνιο αίτημα διαφόρων κυβερνήσεων να έχουν την συνολική διαχείριση και διανομή των ασφαλιστικών πόρων;). Επείγει να μπούμε στο ΤΣΠΕΑΘ. Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν μας ενδιαφέρει γιατί θα ισχύσει και για μας ότι θα ισχύσει με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όταν προχωρήσει  ενοποίηση. Σε ότι αφορά το αγγελιόσημο, τι σημαίνει να βάλουμε χέρι; Κανείς από μας δεν ζήτησε τίποτε παραπάνω από αυτό που μας ανήκει

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί προχωρήσατε σε απεργία και δεν μιλήσατε με την ΕΣΗΕΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΔΣ της  ΕΤΕΡ ζήτησε συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και θέλησε να πληροφορηθεί τις απόψεις του πιο ιστορικού σωματείου στον χώρο μας.

Στη συνέχεια βάλαμε το συγκεκριμένο θέμα στο Διασωματειακό. Με το αίτημά μας συμφώνησαν τα 11 από τα δώδεκα σωματεία. Το δυο από αυτά που συμφώνησαν (προσωπικό ΜΜΕ) ανήκουν ήδη στο ΤΣΠΕΑΘ. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος δήλωσε ότι βρίσκει δίκαιο το αίτημά μας αλλά να το πάμε λίγο πίσω για να γίνει πρώτα αναλογιστική μελέτη. Εξηγήσαμε γιατί επειγόμαστε. Επίσης, μπροστά στην επιμονή του προέδρου της ΕΣΗΕΑ για αναβολή, αποσύραμε το θέμα μας από τα Διασωματειακό (αφού είχαμε αντιδράσεις για την διαδικασία ένταξης έστω και μόνο από ένα σωματείο) για να μην δημιουργηθεί ζήτημα στην λειτουργία του Διασωματειακού και για να προωθηθούν άλλα ομόφωνα αποφασισμένα ασφαλιστικά ζητήματα. Διατηρήσαμε όμως το δικαίωμα της αυτόνομης δράσης μας και πολύ προσεκτικά  προχωρήσαμε στην πρώτη φάση επίλυσης του ζητήματός μας μόνοι. Είμαστε κερδισμένοι. Γιατί πολλοί συνάδελφοι κατανόησαν το πρόβλημα και συμπαρίστανται στην λύση του.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί δεν επικοινωνείτε με κάθε μια από τις παρατάξεις της ΕΣΗΕΑ να πά­ρετε την γνώμη τους στο θέμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σαν άτομα μιλάμε με όλους. Όμως το ΔΣ της  ΕΤΕΡ επικοινωνεί μα ΔΣ σωματείων. Πάντως η συζήτηση με παρατάξεις της ΕΣΗΕΑ ή της ΕΠΗΕΑ έγινε από τεχνικούς των ραδιοφώνων.

Δεν κοινολογούμε τις απόψεις τους. Κάθε παράταξη, μπορεί με ανακοίνωση να ανακοινώσει τις θέσεις της και στο συγκεκριμένο θέμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας  μίλησε επισήμως με όλα τα Κόμματα της Βουλής και με κάθε φορέα που μπορεί να βοηθήσει την επίλυση.

  

  1. Ποιο είναι το αγωνιστικό χρονοδιάγραμμα από εδώ και πέρα;

 Η ΕΤΕΡ από την αρχή της  υπήρξε και με αυτή την λογική δη­μιουργήθηκε ως ώριμη έκφραση ανάγκης της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης του κλάδου των Τεχνικών της Ραδιοφωνίας. Δεν ήταν γέννημα του δοκιμαστικού σωλήνα κάποιου κομματικού ή ευρύτερου παρεμβατικού μηχανισμού κατά παραγγελία. Πάντα συνηθίζαμε, συνηθίζουμε και θα συνεχίσουμε έτσι όσο την διοίκηση ασκούμε οι συγκεκριμένοι, κάτω από την δυναμική, τις συνθήκες, την ανάγκη και τον χωρόχρονο, να ελισσόμεθα, να αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας και να εξελισσόμεθα καθημερινά και σύμφωνα με τα γεγονότα. Δεν έχουμε κομματικά βαρίδια, ιδεολογικά κωλύματα και στρουκτούρες τις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε. Λόγω της υφής της οργάνωσης, του μικρού μεγέθους και της περιορισμένης εμβέλειας στο να ανοίγουμε τις Κρατικοκομματικές Πολιτειακές πόρτες, είμαστε αναγκασμένοι σε ένα συνεχές αντάρτικο, και υπολογίζουμε στην ευελιξία σκέψης απόφασης και εκτέλεσης από όλους μας. Καθημερινά το Διοικητικό Συμβούλιο θέτει τρόπους αντιμετώπισης των θεμάτων που σε ανώτερα όργανα έχει αποφασισθεί ότι θα χειριστούμε και το αποτέλεσμα που θα κληθούμε να δώσουμε. Είναι ευνόητο ότι η χάραξη σχεδιασμού μακρόπνοου με προκαθορισμένα αποτελέσματα τύπου οργανώσεων του υπόλοιπου χώρου του Τύπου δεν μπορούν να ακολουθηθούν από μας. Απλοί λόγοι: οικονομικοί, εργοδοτικοκρατικοκομματικοί θύλακες που ενεδρεύουν στις παρυφές της Ένωσης. Να είστε σίγουροι ότι και στόχευση και προγραμματισμός και εγρήγορση υπάρχει από το Διοικητικό. Ανακοινώνεται όμως όταν πρέπει και σε αυτούς που πρέπει.

 

  1. Ήταν ένα πυροτέχνημα η απεργία κι γιατί δεν κάνουμε κι άλλες;

Η αρχική φάση των ενεργειών, που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο με τελικό σκοπό την ένταξη και των τεχνικών της ραδιοφωνίας στο ΤΣΠΕΑΘ όπου ήδη είναι ασφαλισμένοι οι συ­νάδελφοί μας διοικητικοί υπάλληλοι και δημοσιογράφοι ολο­κληρώθηκε. Η κινητοποίησή μας σημείωσε καθολική επιτυχία. Στο τέλος  της βρισκόμαστε ενισχυμένοι περισσότερο από ποτέ. Μας συσπειρώνει η αντίληψη πως η ασφάλιση αποτελεί δικαίωμα κάθε εργαζόμενου και δεν είναι …ρουσφέτι. Σε μια περίοδο που αναμένονται ραγδαίες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, διεκδικούμε την ένταξή μας στο ΤΣΠΕΑΘ, όπου εντάσσονται ήδη όλες οι ειδικότητες εργαζομένων στην ραδιοφωνία και όπου οι αποκλεισμοί περιέργως, με την κυβερνητική ανοχή, εξακολουθούν να ισχύουν για τους τεχνικούς των ιδιωτικών και δημοτικών ραδιοφώνων. Τα ασφαλιστικά ταμεία κινδυνεύουν μόνο από την εισφοροδιαφυγή και την κακή διαχείριση, το βόλεμα και τον παραγοντισμό.  Η απεργία μας ήταν από τις σημαντικότερες στην ιστορία της Ένωσης και του κλάδου μας. Είχε στόχο:

  • να διακηρύξει σε κάθε κατεύθυνση ότι και οι τεχνικοί του ραδιοφώνου έχουν δικαίωμα στην ασφάλιση, στην περί­θαλψη, στην πρόνοια,
  • να θυμίσει θεμελιώδεις αρχές ισονομίας και ίσης ασφα­λιστικής μεταχείρισης που βάναυσα στην περίπτωσή μας παραβιάζονται,
  • να καταγγείλει και να αποκαλύψει τόσο αυτούς που κα­τηγοριοποιούν το δικαίωμα της ασφάλισης, όσο και αυτούς που δημιουργούν καθεστώτα διακρίσεων και διαχωρισμών σε πατρικίους και πληβείους ασφαλισμένους. Στο μέτρο των ανω­τέρω η απεργία μας πέτυχε να τα κοινολογήσει και να τα επικοι­νωνήσει σε ευρύτατες μάζες των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Κα­νείς πια δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ή δεν είδε ή δεν άκουσε. Το θέμα μας πια μπήκε στα συνδικαλιστικά, κομματικά, υπουργικά και ευρύτερα Πολιτειακά γραφεία. Ξεκίνησε μια συ­ζήτηση με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ για το θέμα μας και το κυριότερο όλων μετά την 4η Δεκεμβρίου κανείς που κινεί­ται μέσα στα ΜΜΕ δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν γνωρίζει το πρόβλημα. Στάθηκαν δίπλα μας, πολλοί δημοσιογράφοι, διοικη­τικοί υπάλληλοι και άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ εκδήλωσαν με κάθε τρόπο την συμπαράστασή τους την ίδια ώρα που πολλοί πολιτικοί συντάσσονταν κοντά μας. Με την σωστή ενημέρωση απομονώνουμε τα παπαγαλάκια της εξουσίας και των όποιων παράκεντρων. Ταυτόχρονα ενισχύουμε  τη δυναμική και διευρύνουμε τους συμμάχους μας για να φθάσουμε στην λύση. Η χρήση της απεργία λοιπόν έληξε πετυχημένα στο μέτρο που η παραδοσιακή της χρήση, ενάντια στην εργοδοσία, έληξε. Το ΔΣ της ΕΤΕΡ αξιολογεί, βρίσκεται σε συνεργασία με τους ανθρώπους μας μέσα σε όλο το φάσμα των συμμάχων μας, ενημερώνεται και ετεροκαθορίζει την μελλοντική διαδρομή μας αναφορικά με το θέμα που μας απασχολεί και χαράσσει τέλος την συνέχεια της πορείας μας χωρίς αγκυλώσεις και προϋποτιθέμενα πλην της στόχευσης, και της τελικής λύσης.

  

  1. Γιατί να μπούμε στο ΤΣΠΕΑΘ, τι καλύτερο έχει από το ΙΚΑ συνυπολογιζομένης και της διαδοχικής ασφάλισης; Εί­ναι πραγματικά καλύτερο; Ποιους συμφέρει και ποιους όχι; Πώς μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί για τις παροχές του και να κρίνει; Ποια είναι η ανώτατη και ποια η κατώτατη σύ­νταξη σε ΙΚΑ και ΤΣΠΕΑΘ; Υπερέχουν τελικά σε ονομα­στική αξία οι συντάξεις του ΤΣΠΕΑΘ και από πού συνάγεται αυτό;

 

 4. Γιατί να μπούμε στο ΤΣΠΕΑΘ και να μην αγωνιστούμε σε συνεργασία με άλλες ενώσεις, κλάδους, ομοσπονδίες κ.λ.π. για καλύτερες συνθήκες στο ΙΚΑ;

 

 5. Αν η υπαγωγή μας στο ΤΣΠΕΑΘ μας συμφέρει, τι συμβαί­νει με τον εργοδότη; Τον συμφέρει κι αυτόν;

 

Σαφέστατα συμφέρει και τον εργοδότη γιατί οι κρατήσεις για την ασφάλισή μας μειώνονται.

 

  1. Αν συμφέρει και τον εργοδότη, μήπως είναι θέμα ηθικής (ανηθικότητα) να αγωνιζόμαστε εμείς για τα συμφέροντά του;

 

Σε καμία περίπτωση η ΕΤΕΡ δεν αγωνίζεται για τα εργοδοτικά συμφέροντα. Εμείς αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα του κλά­δου μας που είναι η ασφαλιστική ενοποίησή μας με τους συνα­δέλφους μας δημοσιογράφους και διοικητικούς στα ραδιόφωνα ώστε να γίνουμε κοινωνοί όλων όσων χρόνια τώρα δικαιούμεθα και τα στερούμεθα  γινόμενοι θύματα μιας ιδιότυπης ανισονο­μίας και μιας χρόνιας αδικίας από την Πολιτεία και διάφορα ποι­κιλώνυμα κέντρα. Άλλωστε η ΕΤΕΡ έχει χρόνια αποδείξει ποια είναι, πως αγωνίζεται και ποιους εξυπηρετεί.

 

  1. Αν οι εργοδότες πληρώνουν μικρότερες εισφορές, αυτό εμείς πρέπει να το πριμοδοτούμε; Πώς μπορούμε να ισοσκε­λίσουμε τη διαφορά αυτή και οι εργοδότες να πληρώνουν τα ίδια που πλήρωναν; Για παράδειγμα, γιατί δεν ζητάμε να ενταχθούμε στο ΤΣΠΕΑΘ με εργοδοτικές εισφορές ίδιες μ’ αυτές που έχουμε τώρα;

 

 

  1. Γιατί να διαμαρτυρηθούμε με απεργία στους εργοδότες, τη στιγμή που δεν είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, ωστόσο «την πληρώνουν» αυτοί;

 

Με την απεργία μας εξηγήσαμε πιο πάνω τι πετύχαμε. Η απεργία είναι η μορφή διαμαρτυρίας που διαλέξαμε αυτή τη στιγμή και που εξυπηρέτησε το σκοπό μας με τον καλύτερο τρόπο. Η ΕΤΕΡ χρησιμοποιεί όσα μέσα μας δίνονται ή κατακτούμαι για την επί­τευξη των σκοπών μας και φροντίζουμε ώστε να την «πληρώ­νουν» μόνο αυτοί που φταίνε όσο αυτό μας το επιτρέπει η Πολι­τεία και το σύστημα.

  1. Την ημέρα που απεργήσαμε, στις 4 Δεκεμβρίου, απεργή­σαμε τελικά εναντίον των εργοδοτών, εναντίον της κυβέρνη­σης ή μήπως εναντίον των συναδέρφων μας δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων;

 

Αυτή η απεργία μας υπαγορεύθηκε ως όπλο αμύνης μας απέναντι στην αδιαλλαξία της Πολιτείας να ικανοποιήσει το καθ’ όλα δίκαιο και ζω­τικό για όλους μας αίτημα του κλάδου. Ταυτόχρονα η απεργία μας αποτέλεσε διαμαρτυρία και καταγγελία του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη. Ο υπουργός  αρνή­θηκε να εντάξει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που συζητήθηκε στην Βουλή, σχετική πρόταση βουλευτών που αποκαθιστά αυτή την ασφα­λιστική αδικία. Απομονώσαμε τα παπαγαλάκια της εξουσίας και των όποιων παράκεντρων, δημιουργήσαμε τη δυναμική που απαιτείται για να φθάσουμε στην λύση. Κάναμε ξεκάθαρο ότι τα Ταμεία δεν κινδυ­νεύουν από την ένταξη σε αυτά ασφαλισμένων, αλλά από την εισφο­ροδιαφυγή ή την αλόγιστη και επισφαλή χρήση των αποθεματικών τους και τις «ρυθμιστικές παρεμβάσεις». Καλέσαμε όλα τα μέλη της ΕΤΕΡ να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση ώστε να μπει φραγ­μός στην υπουργική αδιαλλαξία και διατρανώσαμε την δίκαιη απαί­τησή μας για ΛΥΣΗ. Καλέσαμε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να στηρίξουν την προσπάθειά μας για δικαιοσύνη και ισονομία. Κι εν κατακλείδι μαζί με τους συναδέλφους μας δημοσιογράφους και διοικητικούς ζητήσαμε να μπει τέρμα στην αναχρονιστική λογική των αποκλεισμών και της ανισότητας της οποίας χρόνια τώρα είμαστε αποδέκτες. Απεργήσαμε απέναντι σε λογικές άβατου και λογικής των τέρμινων.

 

  1. Γιατί επιλέξαμε τη λύση της απεργιακής διεκδίκησης και όχι τη δικαστική οδό; Μήπως τελικά δεν στέκει και τόσο το αίτημά μας;

 

Το αίτημά μας και στέκει και γερή λογική έχει. Φλερτάραμε με τις λογικές της δικαστικής οδού. Όμως το συνδικάτο λύνει τα προβλήματά του με διάλογο και συνδικαλιστικά όσο αυτό του­λάχιστον δεν έχει εξαντληθεί και πραγματικά είναι κάτι που δεν επιδιώκουμε.

 

  1. Γιατί μόνο εμείς; Γιατί να μην ασφαλιστούν και οι τεχνι­κοί της τηλεόρασης στο ΤΣΠΕΑΘ;

 

Θα ήμασταν ανακόλουθοι και πραγματικά έξω από την γραμμή της ΕΤΕΡ όσο κι αν αυτή ρει, αν δεν στεκόμασταν απεριφράστως αλληλέγγυοι στο δίκαιο αίτημα και των συναδέλφων μας τεχνικών της τηλεόρασης. Όσα και ότι ισχύει για μας ισχύει και γι αυτούς επακριβώς.

 

  1. Γιατί δεν συμμαχούμε με τους συναδέρφους μας τεχνικούς της τηλεόρασης και πήγαμε σε απεργία μόνοι μας;

 

Είμαστε σε συνεχή συνεργασία όποιου επιπέδου οι συνάδελφοι και οι καταστάσεις μας επιτρέπουν. Επαναλαμβάνουμε ότι από τον Σεπτέμβριο κοινολογήσαμε απολύτως τις προθέσεις μας. Ήμασταν, ήμαστε και θα ήμαστε πάντα ανοιχτοί πάντα, και επιδιώκουμε την συνεργασία όπου αυτή επιβάλλεται με κάθε εργαζόμενο ή Ένωση που έχει τις ίδιες αρχές κι επιδιώξεις με μας.

 

  1. Μήπως πλήττεται το ΤΣΠΕΑΘ από την «εισβολή» μας;

 

Το ΤΣΠΕΑΘ δεν κινδυνεύει από την ένταξη σε αυτό ασφαλισμένων, αλλά από την εισφοροδιαφυγή ή την αλόγιστη και επισφαλή χρήση των αποθεματικών του και τις «ρυθμιστικές παρεμβάσεις».

 

 

  1. Έχει γίνει αναλογιστική μελέτη; Θα πρέπει να γίνει αναλογιστική μελέτη;

 

Όσον αφορά τη σύνταξη αναλογιστικών μελετών θυμίζουμε ότι πολλές εντάξεις κατηγοριών εργαζομένων στο ΤΣΠΕΑΘ έγιναν σε μια βραδιά. Επίσης μιλούν διάφοροι για αναλογιστική μελέτη αλλά χωρίς να ορίζουν χρονοδιάγραμμα. Εμείς δεν δεχόμαστε …τέρμινα. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι το αποτέλεσμα της κάθε αναλογιστικής μελέτης εξαρτάται από τον παραγγέλοντα και την πρόθεσή του.

 

  1. Μήπως η αποχώρησή μας από το ΙΚΑ θα σημάνει ή θα συμβάλει στην κατάρρευσή του;

 

Οι τεχνικοί στα ιδιωτικά και δημοτικά ραδιόφωνα είναι ένας κλάδος με μικρό ηλικιακό μέσο όρο η εισδοχή τους σε έναν ασφαλιστικό φορέα δεν διαταράσσει σχεδόν καθόλου το υπάρχον καθεστώς αφού δεν τίθεται άμεσα θέμα συνταξιοδότησής τους.  Συνεπώς η απασφάλιση από τον υφιστάμενο ασφαλιστικό φορέα δεν θα προκαλέσει αναταράξεις αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για μικρό αριθμό εργαζομένων. Δεν μπαίνουμε επομένως στον πειρασμό να χαρακτηρίσουμε το επιχείρημα ότι …κινδυνεύει να καταρρεύσει το ΙΚΑ με την ασφαλιστική ένταξη των συνολικά 200 (άμεσα και έμμεσα) ασφαλισμένων τεχνικών στο ΤΣΠΕΑΘ.

 

  1. Δεν είναι ανήθικο τη στιγμή που εμείς διεκδικούμε καλύτερη ασφάλιση αυτού του είδους και του επιπέδου να υπάρχουν σκληρά εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ χωρίς βαρέα, αλλά και ευρύτερα εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση;

  

  1. Μήπως με τις κινήσεις μας βάζουμε σε κίνδυνο το αγγελιόσημο και το αποτέλεσμα της γνωστοποίησης του θέματός μας ευρύτερα τελικά φέρει αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, καταργώντας τον πόρο από τους συναδέρφους μας δημοσιογράφους και διοικητικούς;

 

  18. Αλήθεια, το αγγελιόσημο είναι κοινωνικός πόρος ή έχει δοθεί ως αντάλλαγμα από την Πολιτεία κι αν ναι προς ποιους και γιατί;

  

  1. Γιατί άραγε να μην ενωθούμε με ενώσεις που ήδη έχουν εξασφαλισμένη την ασφάλιση σε ένα ταμείο Τύπου, διαλύοντας την ΕΤΕΡ;

  

  1. Είναι πράγματι συμφέρον το ΤΣΠΕΑΘ χωρίς τον ΕΔΟΕΑΠ ή με συνταξιοδοτικό στο πρώτο και ιατροφαρμακευτικό στο δεύτερο, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, θα καταλήξω να πληρώνω περισσότερα σας εργαζόμενος;

  

  1. Έστω ότι η υπαγωγή των τεχνικών της ραδιοφωνίας στο ΤΣΠΕΑΘ συμφέρει την πλειονότητα των συναδέρφων. Τι γίνεται με τη μικρή μειοψηφία που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν θα ωφελείται; Θα υπάρχει τέτοια μειοψηφία; Υπάρχει δυνατότητα να μπορεί ο καθένας να επιλέξει ανάλογα με το τι τον συμφέρει αν θα μείνει στο ΙΚΑ ή θα περάσει στο ΤΣΠΕΑΘ;

  

  1. Αν υποθέσουμε ότι ο εργαζόμενος της ΕΤΕΡ ωφελείται από την εισδοχή του στο ΤΣΠΕΑΘ, η ίδια η ΕΤΕΡ σαν ένωση θα έχει κανένα οικονομικό όφελος;

 

  23. Στο χώρο των μίντια υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΠΕΑΘ και στον ΕΔΟΕΑΠ, π.χ. οι διαφημιστές. Γιατί δεν έχουν διεκδικήσει κι αυτοί την ασφάλισή τους εκεί; Μήπως υπάρχει κάποιο κώλυμα, π.χ. νομικό; Μήπως μας χρησιμοποιούν κάποιοι σαν Δούρειο Ίππο και στο τέλος βγούμε όλοι ζημιωμένοι, αφού θα έχουμε ανοίξει τις πόρτες και τα παράθυρα και θα εισβάλουν στρατιές ολόκληρες, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το ΤΣΠΕΑΘ και, αν ναι, ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι που μας χρησιμοποιούν;

  

  1. Αν οι προσπάθειές μας με κινητοποιήσεις ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο συνδικαλιστικής διεκδίκησης (π.χ. απεργίες, στάσεις, συγκεντρώσεις, επιστολές και καταγγελίες)δεν ευοδωθούν, υπάρχει τρόπος διεκδίκησης πέρα από ό,τι κάνουμε ή σχεδιάζουμε και αν ναι, γιατί δεν χρησιμοποιούμε εξαρχής αυτόν τον «άσσο» στο μανίκι μας; Εντέλει υπάρχει σχεδιασμός ή προχωρούμε «βλέποντας και κάνοντας»;

 

 25. Αφού στο διασωματειακό πλην της ΕΣΗΕΑ υπάρχουν υποστηρικτές του αιτήματός μας, αυτές οι «αδελφές» ενώσεις εμπράκτως πώς μας συμπαραστάθηκαν στην απεργία μας, δεδομένου ότι ούτε μία από αυτές δεν έβγαλε έστω μία ανακοίνωση όπως έβγαλαν η ΠΟΣΠΕΡΤ η ΕΤΙΤΑ και η ΕΤΙΤΒΕ, οι οποίες όμως δεν είναι ενώσεις Τύπου;

 

  1. Αλήθεια, το ΤΣΠΕΑΘ και ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ταμεία των δημοσιογράφων μόνο ή είναι ασφαλισμένοι κι άλλοι και ποιοι;

 

Η συνεχόμενη διεύρυνση –και σωστά λόγω των εξελίξεων- της ασφαλιστέας ύλης του ΤΣΠΕΑΘ μόνιμα εξαιρεί τους τεχνικούς της Ραδιοφωνίας, όταν για παράδειγμα σε αυτό το σχέδιο νόμου προβλέπεται η ασφάλιση εργαζομένων στο Ίδρυμα Μπότση; Ενώ ήδη με άλλες διατάξεις έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΤΣΠΕΑΘ οι δημοσιογράφοι, οι οικονομικοί ή εμπορικοί διευθυντές, οι αναπληρωτές αυτών, οι προσωπάρχες, οι ταμίες, οι λογιστές, οι βοηθοί λογιστές, οι αναλυτές ή προγραμματιστές Η/Υ, οι παραγωγοί διαφημίσεων, οι εισπράκτορες, διεκπεραιωτές, αποθηκάριοι, δακτυλογράφοι, αρχειοθέτες, οι υπάλληλοι: marketing, διαφημίσεων και δημοσίων σχέσεων, αγγελιών, οικονομικών υπηρεσιών, προμηθειών, πιστώσεων και πωλήσεων, συνδρομών, προσφορών μηχανογράφησης, στατιστικής υπηρεσίας, κυκλοφορίας, γραμματείας, τηλετύπων και όχι μόνο οι συντάκτες όπως στο έγγραφό σας μας λέτε.

Με λίγα λόγια οι μόνοι από τους εργαζόμενους στο χώρο της ραδιοφωνίας που δεν έχουν υπαχθεί στο ΤΣΠΕΑΘ είναι οι τεχνικοί.

 

  1. Μήπως εν κατακλείδι ο λόγος για τον οποίο δεν μπαίνουμε στο ΤΣΠΕΑΘ και στον ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι ότι δεν θέλουν τους τεχνικούς εκεί, αλλά δεν θέλουν άλλα όργανα-ενώσεις (π.χ. ΕΤΕΡ) να… «τσεκάρει» τι γίνεται στα κέντρα αποφάσεων του ΤΣΠΕΑΘ και του ΕΔΟΕΑΠ;