Κα Πετραλιά Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα ΜΜΕ, χωρίς τους Τεχνικούς της Ιδιωτικής και δημοτικής Ραδιοτηλεόρασης δεν υπάρχει


Logo Eter Megalo (Olenis)

Αθήνα , Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κα Πετραλιά Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα ΜΜΕ,

χωρίς τους Τεχνικούς της Ιδιωτικής και δημοτικής Ραδιοτηλεόρασης δεν υπάρχει

Η Υπουργός Απασχόλησης, εγκλωβισμένη στην στείρα πρακτική που της επιβάλλουν οι συντεχνιαστές του χώρου των ΜΜΕ και η πολιτική λογική των συμφερόντων που εκπροσωπεί, συνεχίζει το «έργο Τσιτουρίδη» και αποκλείει τους τεχνικούς της ιδιωτικής και δημοτικής ραδιοτηλεόρασης από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα ΜΜΕ.

Είμαστε εδώ και πολλά χρόνια μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο η Πολιτεία αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό μας θέμα, τρόπου μάλλον ενδεικτικού της γενικότερης στάσης της απέναντι συνολικά στο ασφαλιστικό όλων των εργαζομένων σε τούτη εδώ τη χώρα. Την τελευταία εβδομάδα τα Διοικητικά Συμβούλια των ραδιοτηλεοπτικών Ενώσεων κληθήκαμε εσπευσμένα από τις υπηρεσίες του υπουργείου, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, με στόχο της συστηματικά και …συμπτωματικά μη εμφανιζόμενης Υπουργού Απασχόλησης  να μας δείξει ότι δήθεν κάνει τον κόπο να ασχοληθεί και με μας. Σημειωτέον ότι είχαν προηγηθεί επανειλημμένες επιστολές μας προς την Υπουργό στις οποίες της ζητούσαμε να ορίσει μια συνάντηση μαζί μας, προκειμένου – στα πλαίσια του περιβόητου «διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους»– να συζητήσουμε και για το ασφαλιστικό και για το θέμα των βαρέων, πράγμα που ουδέποτε έπραξε.

Οι 1200 τεχνικοί της ιδιωτικής και δημοτικής ραδιοτηλεόρασης αποτελούν αδιάσπαστο κομμάτι στην αλυσίδα παραγωγής του εκπεμπόμενου προγράμματος όλων των ιδιωτικών και δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ. Παράγουν τον κύριο πόρο του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού στα ΜΜΕ, που είναι το αγγελιόσημο. Χρόνια τώρα διεκδικούμε την ένταξή μας σε Ταμείο Τύπου και για τον συνταξιοδοτικό και για τον επικουρικό και για τον ιατροφαρμακευτικό κλάδο. Είναι χρέος της Πολιτείας και της Υπουργού Απασχόλησης να βρουν τον τρόπο ανώδυνης εξίσωσής μας με τους συναδέλφους μας Διοικητικούς Υπαλλήλους και Συντάκτες με τους οποίους δουλεύουμε δίπλα – δίπλα στα ιδιωτικά και δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τους οποίους η Πολιτεία φρόντισε να εντάξει το 1999 στο φυσικό τους ασφαλιστικό χώρο, αφήνοντας μόνο τους τεχνικούς έξω από αυτόν.

Επειδή χθες βράδυ κατά πληροφορίες, η υπουργός δήλωσε ότι ΘΑ μπούμε στο ΤΣΠΕΑΘ, ΘΑ μπούμε μετά από 6 μήνες, μετά από  αναλογιστικές μελέτες, σταδιακά, θυμηθείτε: το 1999 όλοι οι Διοικητικοί και οι Συντάκτες των ραδιοτηλεοπτικών μέσα σε μια νύκτα εντάχθηκαν σε ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ χωρίς αναλογιστικές χωρίς προίκες χωρίς τίποτα. Σε μια νύχτα και σωστά έγινε γιατί διορθώθηκε μια αδικία. Δεν γελιόμαστε.

Η κυβέρνηση ακολουθεί την γνωστή λογική της παρέλκυσης για την λύση των αιτημάτων μας κάτω από το βάρος της κατακραυγής για το δίκιο μας και της πίεσης που δέχεται από τους συντεχνιαστές των ΜΜΕ που χρόνια τώρα κάνουν το χατίρι των εργοδοτών για στοχευμένη παροχή υπηρεσιών μέσα από γραφεία τύπου και χαλκεία «ειδήσεων».

Απαντάμε: Χρόνια τώρα μας κλέβουν το μέρος του πόρου που αναλογεί και στους τεχνικούς και που και εμείς συμβάλλουμε για να δημιουργηθεί. Το αγγελιόσημο.

Δεν κάναμε εμείς τις πολλαπλές ταχύτητες ασφάλισης στη χώρα. Δεν φτάσαμε εμείς 20 χρόνια μετά την δημιουργία των Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ακόμη σήμερα να βρίσκονται οι Τεχνικοί των ιδιωτικών και δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ εκτός Ταμείου τύπου.  Αναλογιστικές μελέτες έγιναν σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία του Τύπου το περασμένο καλοκαίρι όπου έχει καταδειχθεί μέσω αυτών η βιωσιμότητα των Ταμείων. Καλούμε την κυβέρνηση σήμερα να εντάξει ΠΛΗΡΩΣ και τους τεχνικούς  των ιδιωτικών και δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Εργαζομένων των ΜΜΕ.

 Απαιτούμε σήμερα να σταματήσει επιτέλους ο καταφανής εμπαιγμός μας και τα σκωτσέζικα ντουζ του τύπου «μπαίνετε δεν μπαίνετε», σε 6ή 8 τέρμηνα με Υπουργικές αποφάσεις και άλλες επισφαλείς διαβεβαιώσεις που έχουν τόσες φορές καταλήξει σε διαψεύσεις, ώστε όταν μας δίνονται οι πρώτες να περιμένουμε πάντα και τις δεύτερες και πάντα να επιβεβαιωνόμαστε. Είναι πραγματικά θλιβερό η Πολιτεία με τη στάση της να κλονίζει και να τραυματίζει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη ενός ολόκληρου κλάδου εργαζομένων προς τους φορείς και τα όργανά της .

Καλούμε σήμερα την Υπουργό Απασχόλησης, αφού υποτίθεται ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «ρυθμίζει χρόνιες αδικίες», να εντάξει και τους τεχνικούς της ιδιωτικής και δημοτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα ΜΜΕ πλήρως, χωρίς αστερίσκους, χωρίς παραπομπές, χωρίς επαχθείς μεταβατικές διατάξεις και χωρίς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες της διαδοχικής ασφάλισης να φαλκιδεύουν τις συντάξεις, την επικούρηση και τις ιατροφαρμακευτικές παροχές στους εντασσόμενους εργαζομένους, καθώς με μια τέτοια κίνηση – πολιτική βούληση ουσιαστικά ορθολογικοποιείται μια στρεβλή και άνιση μεταχείριση των Τεχνικών για την οποία μέχρι σήμερα μόνο αυτοί δεν φταίνε.

Καλούμε σήμερα την Υπουργό Απασχόλησης, να σταματήσει να προσβάλλει βάναυσα τον ΚΛΑΔΟ μας, τους τεχνικούς της ραδιοτηλεόρασης, καθώς με την επιλογή της για μη ένταξή μας  στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα ΜΜΕ υπονοεί σαφώς ότι δεν ανήκουμε στους εργαζόμενους των ΜΜΕ. Της απαντούμε ότι δεν μας ξέρει, δεν μας μίλησε ποτέ και αυτό είναι ασυγχώρητο για κάθε πολιτειακό παράγοντα.

Καλούμε σήμερα την Υπουργό Απασχόλησης να λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα των Ταμείων στη ρίζα και στην αιτία του αντί να το μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων κονιορτοποιώντας δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με χρόνια δουλειάς και αίμα. Χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι συντηρούν την επιχειρηματικότητα και τη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας από τα Ταμεία τους. Τέρμα πια η κοροϊδία από μεγαλόσχημους, κρατικούς και μη, κήνσορες που καθημερινά μας βομβαρδίζουν με δεκάρικους για το οικτρό σημείο όπου βρίσκεται η οικονομία και τα Ταμεία. Εμείς, κύριοι, πληρώνουμε κανονικά και κάθε χρόνο φεύγουμε από τα ταμεία με ολοένα και πιο άδειες τσέπες.

 

Καλούμε σήμερα την Υπουργό Απασχόλησης, να πάρει πίσω όλες τις διατάξεις που θίγουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας οι οποίοι αγόγγυστα πληρώνουν χρόνια τώρα τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά Ταμεία και γίνονται καθημερινά μάρτυρες της κατασπατάλησης και της καταλήστευσης των αποθεματικών των Ταμείων από τους ποικιλόχρωμους και ποικιλώνυμους κρατικούς και εργοδοτικούς μηχανισμούς που από τη μια εισφοροδιαφεύγουν και εισφοροκλέπτουν, ενώ από την άλλη νομοθετούν «για να σώσουν το σύστημα από την κατάρρευση» ναρκοθετώντας τις δικές μας ζωές και καταστρατηγώντας τα δικαιώματά μας.

Ζητούμε σήμερα από την Υπουργό Απασχόλησης να αναλάβει πρωτοβουλία αντίστοιχη με το ύψος και την κρισιμότητα των περιστάσεων, ώστε η Πολιτεία να λειτουργήσει επιτέλους –με στοιχειώδη αξιοπιστία και για όλους τους εργαζόμενους– ως συντεταγμένο Κράτους Δικαίου που δεν θα ανατρέπει καθημερινά και κατά το δοκούν τον μακροχρόνιο σχεδιασμό πάνω στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επί δεκαετίες στηρίξει τη ζωή τους με δεδομένα που ο εκάστοτε κυβερνών θα μπορεί, όποτε τον βολεύει, να τα αναδιατάσσει ή να τα εξαφανίζει αντικαθιστώντας τα ταχυδακτυλουργικά με νέα.

Οι προθέσεις μας είναι κρυστάλλινες και η αδικία που μας γίνεται κατάφωρη κι αυτό ενισχύει τη μαχητικότητά μας. Με  βασικό όπλο το δίκαιο των αιτημάτων μας απομονώνουμε τα παπαγαλάκια της εξουσίας και τους συντεχνιαστές. Έχουμε τη δυναμική που απαιτείται για να φθάσουμε στην λύση.

Τα Ταμεία δεν κινδυνεύουν από την ένταξη σε αυτά εργαζομένων που το δικαιούνται, αλλά από την εισφοροδιαφυγή, την αλόγιστη και επισφαλή χρήση των αποθεματικών τους και τις «ρυθμιστικές» παρεμβάσεις.

Παλεύουμε:

 • Για ένα Ενιαίο Ταμείο για όλους τους εργαζόμενους στον χώρο των ΜΜΕ (Συντάκτες – Διοικητικοί Υπάλληλοι – Τεχνικοί) με την άμεση ένταξη των τεχνικών των Ηλεκτρονικών ΜΜΕ στο ασφαλιστικό σύστημα του χώρου τους (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα ΜΜΕ) και με απαραίτητες προϋποθέσεις:
 • Διατήρηση και αναβάθμιση των παρερχομένων υπηρεσιών και παροχών, έτσι ώστε να υπάρξει εξίσωση στο καλύτερο – ανώτερο επίπεδο.  και
 • Καμιά νέα οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων. Να πληρώσουν το κράτος και οι εργοδότες το όποιο επιπλέον κόστος.
 • Για την αποτροπή κάθε απόπειρας ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης.
 • Για την ασφαλιστική κάλυψη των συναδέλφων μας που απασχολούνται στις νέες μορφές ενημέρωσης που προκύπτουν από τις τεχνολογικές εξελίξεις.
 • Για την άμεση αύξηση των συντάξεων, ώστε να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειες της τελευταίας 10ετίας, και την εφαρμογή των ΣΣΕ.
 • Για τη διασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου παροχών, αντίστοιχου των αναγκών και των απαιτήσεων κάθε εποχής, για όλους τους ασφαλισμένους.
 • Για την αναγνώριση ως συντάξιμου του χρόνου της επιδοτούμενης ανεργίας, της ασθένειας, της λοχείας και της στρατιωτικής θητείας.
 • Για την κατάργηση των δυσμενών διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης.

 Διεκδικούμε:

 • Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Την κατοχύρωση της υποχρεωτικής καθολικής δημόσιας ασφάλισης.
 • Την πλήρη και σταθερή σχέση εργασίας αορίστου χρόνου για κάθε εργαζόμενο.
 • Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της Ασφάλισης με ταυτόχρονη άμεση καταβολή των χρεωστούμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία από Κράτος και εργοδότες.
 • Τη δέσμευση της Πολιτείας ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επωμιστούν κανένα επιπλέον βάρος και ότι το κόστος των ενοποιήσεων θα επιβαρύνει το Κράτος και τους εργοδότες.
 • Την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής.
  • Για να μπει επιτέλους φραγμός στην εμπορευματοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Για να απομονωθούν οι ποικιλόχρωμοι θιασώτες των νόμων της ελεύθερης αγοράς για την Ασφάλιση.

Επειδή μπορούμε να επιβάλουμε την θέλησή μας για ΛΥΣΕΙΣ:

Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να στηρίξουν την προσπάθειά μας για δικαιοσύνη και ισονομία και να αντισταθούν στις μεθοδεύσεις της ασφαλιστικής απορρύθμισης που βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Καλούμε όλα τα μέλη της Ε.Τ.Ε.Ρ μαζί με τους συναδέλφους μας τεχνικούς της τηλεόρασης και τους εργαζόμενους συντάκτες, διοικητικούς και τεχνικούς Τύπου να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, ώστε να μπει φραγμός  …Πάλλη στην υπουργική αδιαλλαξία και να διατρανώσουμε την δίκαιη απαίτησή μας για ΛΥΣΗ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 19ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ και ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΑΣ

Μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ

υπερασπιζόμαστε τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ και

παλεύουμε για το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ.

Eter-Ypografes-Kamarinopoulos-Karapanagos