Απάντηση στο ξαφνικό και πιεστικό της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας


Logo Eter Megalo (Olenis)

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008 ώρα 21.50

Απάντηση στο ξαφνικό και πιεστικό της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Σήμερα το μεσημέρι στέλεχος από το γραφείο της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας επικοινώνησε και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ένωσης να παραστεί σε έκτακτη για αύριο το μεσημέρι συνάντηση με την Υπουργό και τα υπόλοιπα τεχνικά σωματεία ραδιοφωνίας και τηλεόρασης για να συζητηθούν ασφαλιστικά θέματα του κλάδου και η αναλογιστική μελέτη για την υπαγωγή τους στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Η ΕΤΕΡ ζήτησε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί μετά την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, έχοντας υπ΄ όψη της να προηγηθεί συντονισμός και συζήτηση με τις άλλες Ενώσεις των ΜΜΕ (συντάκτες, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί) με τους οποίους βρισκόμαστε σε κοινό απεργιακό αγώνα.  Στην επιμονή του υπουργείου για να κλειστεί αύριο και μόνο συνάντηση με αντικείμενο την αναλογιστική μελέτη για τους τεχνικούς, την υπαγωγή μας στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ και συζήτηση για το ασφαλιστικό δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι αύριο μπορεί κάποιος από την Ένωση να περάσει από το Υπουργείο Απασχόλησης και να παραλάβει αντίγραφο της αναλογιστικής μελέτης και, αφού πρώτα την μελετήσουμε μαζί με τους ειδικούς που μας υποστηρίζουν, να επανέλθουμε μετά την Πέμπτη και να συζητήσουμε με την Υπουργό ή όποιον άλλο ορίσει αποκλειστικά για το θέμα της αναλογιστικής με δεδομένο ότι ευρύτερη συζήτηση για το ασφαλιστικό αφορά ευρύτερα σύνολα εργαζομένων των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ και αντίστοιχα όργανά τους.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, μας προξενεί τουλάχιστον έκπληξη η άρνηση του Υπουργείου να μας παραδώσει αντίγραφο της αναλογιστικής μελέτης και να γίνει συζήτηση για το θέμα σε ύστερο χρόνο και αφού έχουμε προετοιμαστεί. Μας προκαλεί τουλάχιστον απορία η κάπως τελεσιγραφική προτροπή  να προσέλθουμε αύριο στο Υπουργείο για «να συζητήσουμε για το ασφαλιστικό», γι’ αυτό και ρωτήσαμε αν ξανανοίγει ασφαλιστικό θέμα. Μας δημιουργεί τουλάχιστον ερωτηματικά το γεγονός ότι το Υπουργείο ζητά εσπευσμένα την αυριανή συνάντηση και δεν δέχεται η όποια συζήτηση  να διεξαχθεί μετά την πλήρη μας ενημέρωση αναφορικά με την αναλογιστική μελέτη που, όπως μας ανακοινώθηκε, εκπονήθηκε. Τέλος μας εξέπληξε αρνητικά και προτιμούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το ότι, σε ερώτηση του Προέδρου της Ένωσης προς το στέλεχος του Υπουργείου Απασχόλησης αν, αφού έχει βγει η αναλογιστική μελέτη, μπορούμε να παραλάβουμε αντίγραφό της, εισέπραξε αρνητική απάντηση. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για «τιμωρία» για την μη συμμετοχή μας στην ξαφνική και εσπευσμένη από πλευράς Υπουργείου Απασχόλησης αυριανή συνάντηση στην οποία προσκληθήκαμε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση, καλόπιστοι όντες, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε και να υπενθυμίσουμε ότι:

 • Η ΕΤΕΡ για το ασφαλιστικό συζητά σε συνεργασία με τους εταίρους και συνοδοιπόρους της εργαζόμενους των ΜΜΕ και τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες και βέβαια τη Συντονιστική Επιτροπή Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ που τους εκφράζουν.
 • Δεν υπονομεύει την κοινή θέση και στάση, την ενότητα και αλληλεγγύη, τους αγώνες και κοινές διεκδικήσεις του κλάδου μας.
 • Οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αντίθετα στα συμφέροντα των Ενώσεων ούτε να γίνουν η κερκόπορτα για να εξυπηρετηθούν κέντρα και συντεχνίτες που επιδιώκουν συστηματικά να διαρραγεί η συνοχή της κοινής δράσης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ για την απόσυρση του νέου ασφαλιστικού νόμου και τη δημιουργία ενός βιώσιμου «ΕΤΑΠ-ΜΜΕ».

Επαναλαμβάνουμε ότι στο ασφαλιστικό παλεύουμε:

 • Για ένα Ενιαίο Ταμείο για όλους τους εργαζόμενους στον χώρο των ΜΜΕ (Συντάκτες – Διοικητικοί Υπάλληλοι – Τεχνικοί) με την άμεση ένταξη των τεχνικών των Ηλεκτρονικών ΜΜΕ στο ασφαλιστικό σύστημα του χώρου τους (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα ΜΜΕ) και με απαραίτητες προϋποθέσεις:
  • Διατήρηση και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και παροχών, έτσι ώστε να υπάρξει εξίσωση στο καλύτερο – ανώτερο επίπεδο.  και
  • Καμιά νέα οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων. Να πληρώσουν το κράτος και οι εργοδότες το όποιο επιπλέον κόστος.
 • Για την αποτροπή κάθε απόπειρας ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης.
 • Για την ασφαλιστική κάλυψη των συναδέλφων μας που απασχολούνται στις νέες μορφές ενημέρωσης που προκύπτουν από τις τεχνολογικές εξελίξεις.
 • Για την άμεση αύξηση των συντάξεων, ώστε να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειες της τελευταίας 10ετίας, και την εφαρμογή των ΣΣΕ.
 • Για τη διασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου παροχών, αντίστοιχου των αναγκών και των απαιτήσεων κάθε εποχής, για όλους τους ασφαλισμένους.
 • Για την αναγνώριση ως συντάξιμου του χρόνου της επιδοτούμενης ανεργίας, της ασθένειας, της λοχείας και της στρατιωτικής θητείας.
 • Για την κατάργηση των δυσμενών διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης. Διεκδικούμε:
  • Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Την κατοχύρωση της υποχρεωτικής καθολικής δημόσιας ασφάλισης.
  • Την πλήρη και σταθερή σχέση εργασίας αορίστου χρόνου για κάθε εργαζόμενο.
  • Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της Ασφάλισης με ταυτόχρονη άμεση καταβολή των οφειλόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία από Κράτος και εργοδότες. Τη δέσμευση της Πολιτείας ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επωμιστούν κανένα επιπλέον βάρος και ότι το κόστος των ενοποιήσεων θα επιβαρύνει το Κράτος και τους εργοδότες.
  • Την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής.
  • Τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος των βαρέων για τους ηλεκτρονικούς και την επέκτασή του και για τους ηχολήπτες.

Καλούμε την Υπουργό Απασχόλησης να μας παραδώσει αντίγραφο της αναλογιστικής μελέτης τώρα. Και, αφού τη μελετήσουμε και ενημερωθούμε, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε ό,τι χρειαστεί, χωρίς όμως αιφνιδιασμούς και πιεστικά χρονοδιαγράμματα που μόνο κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων και Υπουργείου δεν διαμορφώνουν. 

Παράλληλα καλούμε τους τεχνικούς της ιδιωτικής και δημοτικής ραδιοφωνίας μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ μετά τα σημερινά να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Καλούμε τέλος τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ καθώς και τα ΔΣ των Ομοσπονδιών και των Ενώσεων εργαζομένων στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ να ενεργήσουν ώστε να εξεταστεί (συνεδρίαση Συντονιστικής) η καινούρια κατάσταση που περιγράψαμε πιο πάνω, καθώς και η αποτροπή της μετατροπής των Δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ σε ΑΕ.

Υπερασπιζόμαστε τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ και

παλεύουμε για το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ.

Eter-Ypografes-Kamarinopoulos-Karapanagos