Κυρία υπουργέ εργασίας μην ζητάτε να πάρετε από εμάς αυτά που ποτέ δεν μας δώσατε


Logo Eter Megalo (Olenis)

Αθήνα, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Κυρία υπουργέ εργασίας μην ζητάτε να πάρετε από εμάς αυτά που ποτέ δεν μας δώσατε

Τον Ιούλιο του 2010 ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) έβγαλε διαιτητική απόφαση για τους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνικών ραδιοφωνίας. ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ η κυβέρνηση και ο τότε υπουργός εργασίας Λοβέρδος ψήφισαν Νόμο που κατέλυε στην ουσία ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ κάθε Διαιτητική απόφαση.

Κανένας δεν φανταζόταν το 1990 επί οικουμενικής κυβέρνησης, όταν ψηφιζόταν η ίδρυση του  Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ότι, ακριβώς είκοσι χρόνια αργότερα, μια κυβέρνηση με σοσιαλιστικό μανδύα θα κατέλυε τις Διαιτητικές αποφάσεις του ΟΜΕΔ επειδή δεν θα της ήταν αρεστές.

Κανένας δεν φανταζόταν ποτέ ότι μια κυβέρνηση με σοσιαλιστικό μανδύα θα θέσπιζε έναν αντεργατικό νόμο και θα επέβαλε την ισχύ του για ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ. Στο πρόσωπο της δημοκρατίας αρχίζουν πλέον να  γίνονται ορατές αλλοιώσεις που θυμίζουν άλλες εποχές.

Ό,τι δεν κατάφεραν να θίξουν χρόνια τώρα οι εργοδότες, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυτές καταργούνται ή αποδομούνται στην ουσία σήμερα. Η αντισυνταγματικότητα και η αντιδημοκρατική παρεμβατικότητα του άρθρου 51 του Νόμου Λοβέρδου (3871 /2010), χτυπά στην καρδιά κάθε συλλογικής ρύθμισης. Χτυπά τον θεσμό της Διαιτησίας, τον ΟΜΕΔ. Απογυμνώνει τους εργαζόμενους από το τελευταίο τους ανάχωμα που τους εξασφάλιζε μια στοιχειώδη προστασία: τον ΟΜΕΔ. Τους ρίχνει βορά στην αδηφαγία των εργοδοτών και προωθεί στα εργασιακά ένα οργουελικό τοπίο διανθισμένο με κάμποσες πινελιές από ρωμαϊκά λατιφούντια.

Την ώρα που η ανεργία, η μαύρη εργασία, και η υποαπασχόληση πλήττουν καταστροφικά τους εργαζόμενους της χώρας, αυτή την ώρα η κυβέρνηση διαλύει το τελευταίο αποκούμπι τους: τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, τον ΟΜΕΔ. Ούτε στα καλύτερα όνειρά τους οι εργοδότες δεν φαντάζονταν τέτοια δώρα. Ασύδοτοι πλέον αφήνονται ελεύθεροι να αποτελειώσουν τον εργατικό και παραγωγικό ιστό της χώρας μας, μετατρέποντάς τον σε ένα φτηνό, συνδικαλιστικά ανυπεράσπιστο και φοβισμένο εργατικό δυναμικό, έτοιμο για την κιμαδομηχανή των ντόπιων και ξένων πολυεθνικών κολοσσών.

Το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αφορά όλους τους εργαζόμενους. Σήμερα οι διαχειριστές του τραπεζικού κατεστημένου διεμβολίζουν το οικονομικό μέρος των Συλλογικών Συμβάσεων. Αύριο τα θεσμικά και σε λίγο το σύνολο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Όταν κάτι δεν θα τους είναι αρεστό, θα προσφεύγουν στη φάμπρικα των αναγκαστικών νομοθετημάτων που θα ρυθμίζουν και σε παρελθόντα χρόνο.

Οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Δεν θα εκχωρήσουμε τα κεκτημένα και τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες δεκαετιών στη συμμαχία των εργοδοτών και της κυβέρνησης που υπέγραψε χωρίς να μας ρωτήσει την κατάληψη της χώρας από τους φύλακες των συμφερόντων των διεθνών τοκογλύφων και του τραπεζικού καρτέλ. Δεν μπορούμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές καμένη γη.

Θα αγωνισθούμε με κάθε μέσο, συνδικαλιστικό και νομικό για να έχουμε το δικαίωμα να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια.

  • Ζητάμε την άμεση κατάργηση του αντισυνταγματικού Νόμου Λοβέρδου (Ν 3871/2010 άρθρο 51) που βάζει σε προκρούστια κλίνη τις ΣΣΕ.
  • Ζητάμε από την κυβέρνηση να σέβεται τις Μεσολαβητικές και Διαιτητικές αποφάσεις του ΟΜΕΔ.
  • Όχι στην αποδόμηση του ΟΜΕΔ.
  • Όχι στην κατάργηση των ΣΣΕ
  • Κάτω τα χέρια από τη Διαιτητική απόφαση της 1ης 7ου 2010
  • Αρκετά πλήρωσαν οι εργαζόμενοι. Φέρτε πίσω τα κλεμμένα.

Για να μπει επιτέλους φραγμός στην επίθεση εναντίον μας από κυβέρνηση  και εργοδότες.

Eter-Ypografes-Kamarinopoulos-Karapanagos