ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 4/6 ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ


Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας – Θράκης

  Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 4/6 ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ

Το 1929 στην Ελλάδα, το Κράτος θεσπίζει ειδικό νόμο (N. 4229) -το λεγόμενο ιδιώνυμο- μετά από πρόταση της κυβέρνησης Βενιζέλου. Επρόκειτο για νόμο “Περί μέτρων προστασίας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών”. Ο στόχος του ήταν η ποινικοποίηση των “ανατρεπτικών” ιδεών, ιδιαίτερα η δίωξη κομμουνιστών, αναρχικών και η καταστολή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων. Ένας νόμος για να αντιμετωπίσει την οργάνωση των εργατών και τις επαναστατικές ιδέες που άρχισαν να εξαπλώνονται ανάμεσα στους εκμεταλλευόμενους, που στόχευε ευθέως όσους διέδιδαν ιδέες που θεωρούνταν εχθρικές προς την καθεστηκυία τάξη και συμμετείχαν ενεργά στους εργατικούς αγώνες. Ποινές φυλάκισης πάνω από 6 μήνες για όποιον “επιδιώκει την εφαρμογήν ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν την δια βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού συστήματος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της επικράτειας ή ενέργεια υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμού” (άρθρο 1).

Ήταν το πρώτο νομοθετικό μέτρο κατά του Κ.Κ.Ε. και εγκαινίασε σειρά από έκτακτα μέτρα που θεσπίστηκαν αργότερα από τις νεότερες κυβερνήσεις κατά της αριστεράς. Εκτός άλλων, σύμφωνα με το νόμο η απεργία δεν αναγνωριζόταν ως μέσο προβολής πολιτικών αιτημάτων, η διαδήλωση θεωρούνταν διασάλευση της κοινωνικής γαλήνης και ο συνδικαλισμός μετατράπηκε σε “ιδιώνυμο” αδίκημα. Στις μέρες μας, ο συνασπισμός Κράτους-Κεφαλαίου θωρακίζει περαιτέρω το νομικό του οπλοστάσιο για να πατάξει τον εσωτερικό εχθρό (τρομονόμοι, κουκουλονόμοι, απαγόρευση διαδηλώσεων, εφαρμογή μέτρου πολιτικής επιστράτευσης, δήθεν επίορκοι που τίθενται σε αργία κ.ά.).

Στις ελληνικές φυλακές μετράμε ήδη δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους, ενώ στο χορό των προφυλακίσεων προστίθενται και κατηγορούμενοι για ενέργειες λαϊκής αντιβίας (βλ. απεργία 12/2/13, πυρπόληση εργοταξίου στις Σκουριές Χαλκιδικής). Στην προσπάθεια τρομοκράτησης και εξόντωσης αγωνιστών κατασκευάζονται ένοχοι, ποινικοποιούνται φιλικές και συντροφικές σχέσεις, επιβάλλονται τεράστιες ποινές φυλάκισης και ειδικές συνθήκες κράτησης, συλλαμβάνονται συνδικαλιστές επειδή περιφρουρούσαν τις απεργίες τους ή απλώς επειδή δεν έσκυψαν μπρος στις ορέξεις του αφεντικού τους.

Στην ίδια λογική, ο Κώστας Σακκάς παραμένει φυλακισμένος επί 30 μήνες (2,5 χρόνια) χωρίς να έχει δικαστεί, ενώ το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε για δεύτερη φορά την ένστασή του, επικυρώνοντας την κατά 6 μήνες παράταση της κράτησής του πέραν των 30 μηνών που προβλέπει το Σύνταγμα. Το ίδιο το δικαστικό σύστημα κάνει κουρελόπανο την αστική του νομιμότητα.

Ο Κώστας Σακκάς προφυλακίστηκε το Δεκέμβριο του 2010 με την κατηγορία της οπλοκατοχής και της συμμετοχής σε “άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση”. Τον Απρίλη του 2011, κατηγορήθηκε εκ νέου για συμμετοχή στην “Ε.Ο. Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Αποδέχεται μόνο την κατηγορία της απλής οπλοκατοχής. Πριν τη λήξη του ανώτατου ορίου των 18 μηνών προφυλάκισης, στις 6 Απριλίου του 2012, νέες κατηγορίες του αποδίδονται και προφυλακίζεται ξανά. Αποδέχεται επίσης την “κατηγορία” που του αποδίδει το νεοφασιστικό καθεστώς της χώρας μας, ότι είναι αναρχικός.

Από την 4η Ιουνίου, μέρα παρέλευσης του 30μήνου, ο Κ. Σακκάς βρίσκεται σε απεργία πείνας (βρίσκεται σήμερα στην 35η ημέρα απεργίας πείνας) και σύμφωνα με τις εκθέσεις των γιατρών που τον παρακολουθούν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου νοσηλεύεται, η υγεία του βρίσκεται σε οριακό σημείο και ήδη έχει συντελεσθεί ένας βαθμός μη αναστρέψιμων βλαβών στον οργανισμό του.

Κάποτε, όταν οι αναρχικοί εργάτες Σάκκο και Βανζέτι καταδικάζονταν σε θάνατο για ένα έγκλημα που δεν είχαν διαπράξει, το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα ξεσηκώθηκε παγκοσμίως ζητώντας την αθώωσή τους. Σήμερα θα κάτσουμε να κοιτάμε έναν άνθρωπο να πεθαίνει αργά, ζητώντας το αυτονόητο;

Καλούμε το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα σε επαγρύπνηση. Ο εχθρός είμαστε όλοι όσοι αντιστεκόμαστε και περνούμε σε θέσεις μάχης. Όσο η ταξική πάλη εντείνεται με φόντο την καπιταλιστική κρίση, οι διώξεις αγωνιστών θα κλιμακώνονται. Όσο τα κινήματα αντίστασης δυναμώνουν και απειλούν το σύστημα, τόσο αυτό θα βαφτίζει έγκλημα το να είσαι μαχόμενος συνδικαλιστής, κομμουνιστής, αναρχικός…

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιστή Κώστα Σακκά που διεκδικεί την ελευθερία του, με όπλο το σώμα του και ζητούμε την άμεση αποφυλάκισή του όπως ορίζει το σύνταγμα της χώρας.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Τα Διοικητικά Συμβούλια